Bula imobiliară din România, după un an de criză. Totul pleacă de la construcții, iar avertismentele sunt clare

de: Alexandru Puiu
27 12. 2023

În fiecare lună, Institutul Național de Statistică publică o serie de rapoarte legate de realitatea pieței imobiliare din România. Pe final de 2024, cea mai recentă analiză vine cu un avertisment important.

În contextul în care achizițiile de locuințe s-au prăbușit în ultimul an cu până la 30% în anumite regiuni din România, singura soluție a constructorilor să mai țină de prețuri este să diminueze disponibilitatea, să construiască mai puțin, să nu mai ai atât de mult de unde alege. Unii au apelat la această practică, alții pur și simplu nu mai au bani să facă apartamente sau case și au început să se axeze pe construcții industriale.

Așa se explică realitatea din raportul INS care, în primele 11 luni ale anului, atrage atenția asupra unei scăderi cu 6,4% la nivel național a ratei de realizare a clădirilor rezidențiale. Diminuarea de mai sus este cu atât mai gravă când o pui în contextul majorării cu 12,2% a volumului lucrărilor de construcții în ansamblu, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și: Românii care își cumpără apartamente cu dobândă fixă de 5%, la prețuri fără TVA. Se schimbă legea în România, cine sunt privilegiații

Piața construcțiilor din România din octombrie 2023 comparativ cu septembrie 2023

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 11,2%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+27,7%), lucrările de reparaţii capitale (+7,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+6,7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţii inginereşti (+13,0%), clădirile nerezidenţiale (+10,1%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,4%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,0%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+1,3%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 2,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+7,2%), construcţiile inginereşti (+4,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+2,6%).

Ca o notă de subsol importantă, referința de ”serie ajustată” ia în calcul și numărul de zile lucrătoare, respectiv sezonalitate.

Citește și: Realitatea pieței imobiliare din România, în cădere liberă. Nu se mai vând apartamente, iar dezvoltatorii ”cochetează” cu insolvența

Primele zece luni din 2023 versus primele zece luni din 2022

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,2%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+18,2%), lucrările de construcţii noi (+12,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,1%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+30,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,7%).

Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 7,2%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+20,6%), lucrările de construcţii noi (+12,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,6%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+30,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,7%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 6,4%.